Skip to content

Zorgen bij DNB-baas na forse loonsverhogingen

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, maakt zich zorgen naar aanleiding van de loonsverhogingen van 10% of meer die vakbonden en werkgevers recentelijk in sommige branches hebben afgesproken.

Updated on:
Business
Nieuws
loonsverhogingen van 10%

Klaas Knot is als DNB-president een van de beleidsbepalers bij de Europese Centrale Bank (ECB). Foto: ANP

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), maakt zich zorgen naar aanleiding van de loonsverhogingen van 10% of meer die vakbonden en werkgevers recentelijk in sommige branches hebben afgesproken.

Daardoor kan het moeilijker worden om een einde te maken aan de flinke prijsverhogingen van de laatste tijd, gaf Knot aan in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

“Als wij terug willen naar 2% inflatie op een duurzame manier, zullen we ook terug moeten naar 2,5 tot 3% looninflatie”, stelde Knot na vragen van Kamerleden. Dan gaat het om het percentage waarnaar de loonsverhogingen op termijn zullen moeten afzwakken. “Ik maak mij zorgen dat dat uitdovingsproces te langzaam zal gaan en een aantal obstakels zal ontmoeten waaronder ook de meer recente loonovereenkomsten. Dan heb ik met name de dubbelcijferige in gedachten.”

10% meer salaris voor supermarktmedewerkers

Dinsdag werd nog bekend dat supermarkten hun medewerkers 10% meer salaris willen bieden. Eerder werd voor personeel van de distributiecentra van de supers een loonsverhoging van 10% afgesproken. Dat gebeurde na stakingen die ook voor lege schappen zorgden in veel supermarkten. Verder krijgen onder meer schoonmakers er in stappen 12% bij. Ook in andere cao’s zijn inmiddels forse loonsverhogingen afgesproken.

Lees ook: Cao Zuivel 2023: Leden FNV en CNV akkoord met nieuwe cao Zuivel

Knot waarschuwde vorige maand in tv-programma Buitenhof dat als de vakbonden hun zin krijgen en de lonen met 10% of meer omhoog gaan een loon-prijsspiraal dreigt. In zo’n scenario krijgen mensen flink meer te besteden, gaan ze meer uitgeven en worden bedrijven, die hun kosten extra zien toenemen, aangezet om hun prijzen verder op te voeren. Dat maakt het lastiger om de inflatie omlaag te krijgen.

Terug naar 2% inflatie

Knot is als DNB-president een van de beleidsbepalers bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die streeft er met zijn rentebeleid naar om de inflatie in de eurozone in de eerste helft van 2025 weer terug te hebben op het tot doel gestelde niveau van 2%. Daarvoor moeten de cijfers dus nog behoorlijk naar beneden. Knot herhaalde in de Tweede Kamer dat er waarschijnlijk nog meerdere renteverhogingen nodig zijn.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau