Skip to content

Zoutgehalte in brood blijft stabiel

Al drie op een volgende jaren is de gemiddelde hoeveelheid zout op de droge stof 1,62%.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: Ronald Hissink premium

Foto: Ronald Hissink

Al drie op een volgende jaren is de gemiddelde hoeveelheid zout op de droge stof 1,62%, dat blijkt uit de jaarlijkse Zoutmonitoring van Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB).

De gemiddelde hoeveelheid zout in 100 gram brood is 1,02 gram in Nederland. Het zoutgehalte is sinds 2009 met 25% verlaagd. Het gemiddelde in industriële bakkerijen ligt op 1,59% en in ambachtelijke bakkerijen op 1,80% op droge stof. Droge stof is wat overblijft nadat al het water eruit verdampt is.

Wettelijke norm

Sinds 2017 ligt er een wettelijke norm van 1,8% op het zout op droge stof. Dit geldt voor vrijwel al het brood, op luxesoorten na omdat hier vaak zoutbevattende ingrediënten zoals olijven, kaas of spek aan wordt toegevoegd. Hiermee loopt Nederland ver voor op de rest van Europa als het gaat om zoutreductie. Verder voldoen alleen Groot Brittannië (1,55%) en Finland (1,76%) aan de norm van 1,8% op droge stof. In brood uit Slovenië en Griekenland zit het meeste hoeveelheid zout.

Bakkerszout

De NVB en andere branchepartners hebben met de overheid een convenant gesloten waarin wordt afgesproken zoveel mogelijk gebruik te maken van bakkerszout. Dit is zout waar extra jodium aan toegevoegd is om een jodiumtekort bij de bevolking te voorkomen.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur