Producten van Huls, een onderdeel van de Zwanenberg Food Group. - Foto: Henk Riswick
Voedingsbedrijf Zwanenberg Food Group (ZFG) heeft zich aangesloten bij âSamen Tegen Voedselverspillingâ.
ZFG is de honderdste deelnemer aan het initiatief. Onder meer door voeding te verhitten en in een circulaire verpakking te verpakken, en door onder andere reststromen te verwerken tot soepen en sauzen, draagt Zwanenberg Food Group fors bij aan het tegengaan van verspilling.
Verse groenten in soep
âWij verwerken veel verse groenten in onze soepen en maken ze vervolgens lang houdbaar door ze in het gesloten blik te verhitten en te conserveren. Daarmee blijven de ingrediënten buiten de koeling lang vers en voorkomen we enorm veel voedselverspillingâ, zegt Maarten Elsinga, CEO van Zwanenberg Nederland, in een toelichting. Elsinga is ervan overtuigd dat de houdbare producten van Zwanenberg kunnen bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Het bedrijf voert onder meer gesprekken met kwekers, groenteleveranciers en verwerkers om van reststromen soepproducten te maken. Elsinga: âReststromen zijn producten die qua maat of kleur net iets afwijken van wat de consument wil. Daardoor eindigen deze producten vaak als veevoer of als biomassa, terwijl wij er juist heerlijke soep of saus van kunnen maken.â
Omzet â¬Â 600 miljoen
Zwanenberg Food Group is een voedingsmiddelenconcern met 1.800 medewerkers en een omzet van circa â¬Â 600 miljoen. Zwanenberg produceert vleesconserven, snacks, soepen, sauzen, gemaksmaaltijden en vegetarische producten. In de Benelux is de onderneming vooral bekend van de merken Kips (leverworst, paté, snacks, vega-producten), Huls (droge worst), Struik (knakworst, soepen, maaltijden) en Chicken Tonight (maaltijdsauzen). Zwanenberg Food Group heeft productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Samen Tegen Voedselverspilling
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging waarin alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen en worden versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan het duurzaamheidsdoel van de Verenigde Naties om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015.
Met een gezamenlijke en systemische aanpak wil de stichting in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo voedsel binnen de keten houden. Dragende organisaties van de stichting: Food Tech Brainport, gemeente Meierijstad, ministerie van LNV, provincie Noord-Brabant, Rabobank, Voedingscentrum en Wageningen University & Research.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp