Skip to content

Zweden heeft primeur met nagenoeg methaan-vrij rundvlees in supermarkt

Het eerste rundvlees ter wereld met veel minder methaanuitstoot ligt in supermarkten in Zweden. De methaanreductie is gerealiseerd door een toevoegmiddel aan het veevoer.

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
In Zweden zijn diverse manieren getest om de methaanremmer Asparagopsis te voeren aan rundvee. - Foto: Chris McCullough premium

In Zweden zijn diverse manieren getest om de methaanremmer Asparagopsis te voeren aan rundvee. - Foto: Chris McCullough

Het eerste rundvlees ter wereld met veel minder methaanuitstoot ligt in supermarkten in Zweden. De methaanreductie is gerealiseerd door een toevoegmiddel aan het veevoer.

Rundvlees waarbij de methaanuitstoot tot 90% is verminderd, ligt sinds 30 juni in supermarkten in Zweden. Het is een wereldprimeur op het gebied van voedselproductie. Door aan veevoer een methaanreducerend supplement toe te voegen, produceerden de dieren minder methaangas, wat deze manier van vee houden veel klimaatvriendelijker maakt. De wereldprimeur komt voort uit een samenwerking tussen het Zweedse biotechnologiebedrijf Volta Greentech, supermarktketen Coop en levensmiddelenbedrijf Protos. Het klimaatvriendelijkere rundvlees is verkrijgbaar in geselecteerde Coop-supermarkten in Zweden.

Voersupplement op basis van algen

Er wordt beweerd dat 5% van de uitstoot van broeikasgassen in de wereld afkomstig is van methaan dat wordt geproduceerd door boeren en scheten van koeien. De kern van het initiatief is het door Volta Greentech ontwikkelde voersupplement voor rundvee op basis van de roodalgensoort Asparagopsis die deze uitstoot vermindert. Eerdere onderzoeken waarbij koeien werden gevoerd met een methaanreducerend voer, lieten een reductie zien van maximaal 80%.
Algen zijn buitengewoon effectief gebleken als het gaat om het verminderen van de methaanemissie door koeien
Asparagopsis is een 100% natuurlijk voersupplement bedoeld voor rundvee, dat bestaat uit de rode macro-alg Asparagopsis die op het land wordt gekweekt in Volta’s proeffabriek in Lysekil. Fredrik Akerman, CEO bij Volta Greentech, legt de voordelen van het supplement uit. “Dit is een oplossing waarvan we weten dat het werkt, aangezien de algen buitengewoon effectief zijn gebleken als het gaat om het verminderen van de methaanemissie door koeien.” Tekst gaat door onder de foto {{foto,2}} Na jarenlang onderzoek is het product vanuit gezondheidsoogpunt veilig gebleken voor dieren en mensen, zegt Akerman. “Het is mogelijk om het supplement op grote schaal op het land te produceren, wat we hebben getest in onze proeffabriek in Lysekil. We zijn van plan om de productie in 2023-’24 sterk te verhogen om nog meer koeien te kunnen voeren.”

Proefproject met ossen

De joint venture startte het proefproject op Gotland, waar ossen het supplement als onderdeel van hun dagelijks rantsoen kregen gedurende drie opeenvolgende maanden voor ze werden geslacht. De studie testte verschillende manieren om de dieren te voeren, de meeste dieren bereikten een methaanreductie van meer dan 90%, met een gemiddelde voor de periode van ongeveer 80%. Daarnaast zijn nieuwe methoden ontdekt om het voedingssupplement te integreren in het dagelijkse werk op de boerderij, waardoor het voor meer bedrijven in de toekomst gemakkelijker wordt om dezelfde oplossing toe te passen.
Als consument kun je nu in het vleesschap kiezen voor producten die aanmerkelijk beter zijn voor de planeet
Akerman: “Deze samenwerking laat zien dat het mogelijk is om de methaanemissies op commerciële veehouderijbedrijven sterk te verminderen, en dat het praktisch haalbaar is. Als consument kun je nu in het vleesschap kiezen voor producten die aanmerkelijk beter zijn voor de planeet.” Tekst gaat door onder de foto {{foto,3}} Het eerste rundvlees met minder methaanuitstoot wordt nu gepresenteerd onder het Lome-merk ‘Low on Methane’. Het vlees zal voor een beperkte tijd in geselecteerde winkels worden verkocht als rundergehakt in pakjes van 500 gram voor een prijs van 59 Zweedse kronen (€ 5,80). Andere geselecteerde stukken, zoals entrecote en ossenhaas, worden ook verkocht, zegt Charlotta Szczepanowski, hoofd duurzaamheid en kwaliteit bij Coop Sweden. “Dit is een project dat echt vooroploopt op het gebied van voedseltechnologie en de overgang naar een duurzamere voedselketen. We kijken ernaar uit om als eerste supermarkt ter wereld onze klanten en leden een uniek product in onze winkels aan te bieden en de Zweedse voedselproductie te blijven ondersteunen.” Tekst gaat door onder de foto {{foto,4}}

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Chris McCullough

Freelance redacteur