De meeste producten waren gemaakt van soja- en erwteneiwit en enkele van gefermenteerde sojaproducten tempeh en mycoproteïnen (eiwitten van schimmels). - Foto: Cor Salverius
In dit artikel
Veel van de vleesvervangers die in Zweden verkocht worden, hebben de claim een hoog gehalte aan ijzer te bevatten. Het gaat echter om een vorm van ijzer die niet door het lichaam kan worden opgenomen.
Geschatte opname van ijzer en zink extreem laag
âWe zagen bij deze producten een grote variatie in voedingswaarde en hoe duurzaam ze vanuit gezondheidsoogpunt kunnen zijn. Over het algemeen was de geschatte opname van ijzer en zink uit de producten extreem laag. Dit komt omdat deze vleesvervangers veel fytaten bevatten, antinutriënten die de opname van mineralen in het lichaam remmenâ, aldus Cecilia Mayer Labba, de hoofdauteur van de studie.Onoplosbare verbindingen met mineralen
Fytaten komen van nature voor in bonen en granen. De stoffen hopen zich op wanneer eiwitten uit de bonen en granen worden gehaald voor gebruik in vleesvervangers. In het maagdarmkanaal vormen de fytaten onoplosbare verbindingen met mineralen, zoals ijzer dat voorkomt in plantaardig voedsel (zogenoemd niet-heemijzer) en zink. Dit betekent dat deze mineralen niet in de darm kunnen worden opgenomen. âOok ijzer en zink stapelen zich op bij eiwitextractie. Dit is de reden waarom hoge niveaus worden vermeld onder de ingrediënten van het product, maar de mineralen zijn gebonden aan fytaten en kunnen niet door het lichaam worden opgenomen en gebruiktâ, zegt Cecilia Mayer Labba.Tempeh
Tempeh verschilde van andere vleesvervangers in de hoeveelheid ijzer die het lichaam kan opnemen. Dat was volgens verwachting, want de micro-organismen die gebruikt worden bij fermentatie breken fytaten af. Bij de mycoproteïnen viel het hoge zinkgehalte op, zonder bekende opnameremmers. Volgens de onderzoekers is het echter nog onduidelijk hoe goed de darmen de celwanden van mycoproteïnen kunnen afbreken en hoe dit de opname van voedingsstoffen beïnvloedt.Claims
De onderzoekers stellen dat er alleen claims op producten zouden moeten staan voor voedingsstoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Ook zou de industrie meer moeten nadenken over de voedingswaarde van de producten en technieken zoals fermentatie moeten gebruiken en optimaliseren, samen met nieuwe technieken, om de opname van belangrijke voedingsstoffen te vergroten.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij